Voor Mac – Voorvertoning (Preview)

Mac-gebruikers kunnen een PDF bestand splitsen door middel van een ingebouwde applicatie genaamd Voorvertoning (Preview). Deze applicatie laat gebruikers toe om zowel afbeeldingen als PDF bestanden te bekijken. Het bevat ook een functie waarmee je een PDF bestand splitsen kunt in verschillende PDF bestanden. Deze tool ondersteunt momenteel een aantal afbeeldingsformats wat zeker een pluspunt is. Om PDF te splitsen met deze tool, is hier wat je moet doen.

  1. Open simpelweg een PDF document dat je moet bewerken met Voorvertoning (Preview).
  2. Klik vervolgens op de knop “Menu Weergave” links bovenaan in de toolbalk en klik op “Miniaturen” in het dropdownmenu.
  3. In hetzelfde dropdownmenu kies je “Enkele Pagina”, of “Twee Pagina’s”.
  4. Een ander scherm zal verschijnen en de PDF pagina die je selecteerde afzonderen. Om het bestand dat gesplitst werd op te slaan, beweeg je je muis over de bepaalde PDF pagina en sleep je het naar het bureaublad.
  5. Het bestand wordt dan opgeslagen op je bureaublad.

Pdf Sleep naar bureaublad


Pdf samenvoegen is de omgekeerde methode.

Pagina’s verwijderen uit een Pdf
Handleidingen worden meestal in meerdere talen geschreven. Wil je alleen de handleiding in je eigen taal, dan verwijder je de andere talen als volgt:

  1. Open een PDF document met Voorvertoning.
  2. Selecteer in de miniaturen de pagina’s die je wilt verwijderen.
  3. Ga dan naar Wijzig > Verwijder
  4. Het document sluiten en de pagina’s zijn verwijderd.

Annotatie voorvertoning mac

Notities maken in PDF-bestanden
Ondanks dat het niet mogelijk is de inhoud van een PDF-bestand te wijzigen is het wel mogelijk opmerkingen of markeringen toe te voegen aan het bestand. Deze opmerkingen worden ook wel annotaties genoemd.

Je kan de markeringen inschakelen door in de menubalk het menu Extra’s te openen en het menu Annoteer te kiezen. Je vind hier allerlei opties om tekst in het PDF-bestand te annoteren. Zo kan je tekst onderstrepen, doorhalen of markeren. Ook is het mogelijk een tekstwolkje, spraakballon of gedachteballon aan te maken om opmerkingen toe te voegen aan het bestand. Kies de optie Notitie om gebruik te maken van gele, post-it-achtige briefjes.

Wil je een overzicht bekijken van alle markeringen en notities die in een PDF-bestand zijn aangemaakt? Ga dan naar het menu Weergave in de menubalk van Voorvertoning en vink de optie Markeringen en notities aan. Alle markeringen en notities worden aan de linkerzijde van het venster in een aparte balk verzameld. (Bron: Computertotaal.nl)