Forscore

Ik leg uit hoe ik Forscore gebruik op mijn iPad. Voor mij werkt het goed. Speel in diverse muziekgroepen en heb dat zo ingericht dat alles goed te vinden is. Ik heb een iPad (7e generatie) met softwareversie: 15.5 en ForScore 13.0.5.

Welke versie heb ik?
Open “ForScore” op je iPad. Zie rechtsboven het “Toolbar box” icoon. Deze opent zich en ga bijna onderaan naar “Ondersteuning”. Klik hierop en de venster “Over ForScore” opent zich (zie foto 0nder deze tekst).
ForScore is compatibel met iPads met iPadOS 13.4 of later, iPhones of iPod Touches met iOS 13.4 of later en Macs met macOS 11.3 of later.

Hoe krijg ik het?
ForScore is een universele app, dus je hoeft hem maar één keer aan te schaffen met je Apple ID, waarna je hem zonder extra kosten kunt downloaden en gebruiken op al je persoonlijke apparaten die geautoriseerd zijn voor gebruik met diezelfde Apple ID. Dat betekent dat je het eenmalig kunt kopen (uitsluitend in de App Store) om het vervolgens op je iPad, Mac, iPhone en iPod Touch te gebruiken.

Handsfree pagina’s omslaan met voetpedalen
Als je wilt voorkomen dat je op het scherm tikt om pagina’s om te slaan en de opties Autoturn en Replay niet geschikt voor jou zijn, kun je overwegen een voetpedaal aan te schaffen waarmee je pagina’s kunt omslaan zonder jouw handen van het instrument te halen. Je hebt pedalen van AirTurn en PageFlip. Ik gebruik de AirTurn BT-105 (zie foto 0nder deze tekst).

over forscore 13
AirturnBT105 featured

Voorbereiding: waar moet mijn muziek aan voldoen?
ForScore vereist PDF-bestanden, geen afbeeldingen. Je moet dus eerst al je bladmuziek omzetten naar PDF-bestanden. Gelukkig kunnen alle scanners dit tegenwoordig wel en heb je ook handige apps waarmee je bladmuziek heel goed leesbaar kunt scannen. Veel arrangeurs leveren hun bladmuziek al als PDF aan, dat is natuurlijk nog beter leesbaar. Ik werk veelal met “MuseScore” en herschrijf de score en haal de herhalingen eruit, zodat ik alleen vooruit hoef te bladeren. Daarna exporteer ik de score als PDF en sla deze op, in mijn iCloud-drive.
Als je je muziek beschikbaar hebt als PDF moet het nog naar je iPad. Dit kan via alle mogelijke manieren die je kunt bedenken:

  • je kunt naar jezelf mailen en vanuit de mail de pdf openen en “Open in forScore” kiezen.
  • je kunt forScore koppelen met ‘bestandsservices’ zoals “Dropbox” of “iCloud-drive” en zo de muziek downloaden.
kop forscore

Basisbediening
Het omslaan van de pagina’s gaat door rechts of links te tikken of door te vegen. Volgende pagina, “omhoog vegen” en vorige pagina “omlaag vegen”.

Toolbar
Tik in het midden van het scherm om de “Toolbar” zichtbaar te maken (zie afbeelding boven). Tik nogmaals in het midden van het scherm om de “Toolbar” te laten verdwijnen.

Aan de linkerkant van links naar rechts in het blauw:
– Bibliotheek met muziekbestanden
– Bladwijzers
– Setlisten
– Zoek
– Metronoom, toonhoogte en stemapparaat
– Menu met instellingen en bewerkingen

Houdt je de iPad op landscape mode (kwartslag draaien) dan komen er iconen bij. Namelijk bestandsservices en Maak aantekeningen.

Grijze tandwiel icoon langs de titel (linkerkant)
Als je op het “grijze icoon” klikt langs de titel dan kun je diverse mogelijkheden selecteren (zie afbeelding onder)

weergave portrait forscore
weergave landscape forscore

Halve pagina’s omslaan
Wanneer de iPad in staande stand (portretmode) staat, kun je met het omslaan van een halve pagina de bovenste helft van de volgende pagina zien terwijl u de onderste helft van de huidige pagina afwerkt. Een blauwe horizontale scheidingslijn laat zien waar de pagina is gesplitst, zodat je niet verdwaalt, en je kunt deze scheidingslijn verticaal verplaatsen door de drie horizontale lijnen omhoog of omlaag te slepen. De positie van de verdeler wordt opgeslagen per pagina met score, dus je kunt het voor elke beurt één keer instellen op de meest geschikte locatie en het zal altijd op dezelfde plek worden gesplitst. Op de afbeelding linksboven zie de afstelling om een hele pagina om te slaan. Om een halve pagina om te slaan selecteer je onder opties de “linker icoon”. De achtergrond is dan wit. Is de achtergrond donkergrijs dan sla je een hele pagina om.

Twee pagina’s tegelijk bekijken
ForScore heeft een optionele weergave modus die twee pagina’s van een partituur naast elkaar toont. Deze optie is over het algemeen beschikbaar wanneer je apparaat in liggende stand (landscape mode) staat, of wanneer het venster van forScore te kort is om een standaard staande pagina weer te geven. Op de afbeelding rechtsboven zul je de bovenste gedeelte van de pagina zien. Door rechts te tikken op het scherm zie je de onderste gedeelte. Om twee pagina’s te zien selecteer je onder opties de “linker icoon”. De achtergrond is dan wit. Is de achtergrond donkergrijs dan zie weer een gedeelte van een pagina.

Muziekstukken importeren
Voordat ik de muziekstukken (PDF’s) kan importeren maak ik op mijn iCloud-drive een map aan met de naam ForScore. Hierin komen mappen voor elke muziekgezelschap of project. Dit kan ook via Dropbox.
Ik maak in de “Bibliotheek” mappen aan van de muziekgroepen. Klik op de “halve noot” in de “Toolbar”. Er verschijnt dan een uitklapvenster. Waarschijnlijk staat daar “Componisten”. Maar bovenin staat in blauwe letters “Bibliotheek”. Klik hierop. Nu staat er in grote letters “Bibliotheek”. Klik op het blauwe “+” (plus) en vul de naam van een muziekgroep in en klik op “Maak”. Er is nu een map aangemaakt voor de muziekgroep. Herhaal dit voor overige muziekgroepen.

Klik op de map van een muziekgezelschap en bovenaan zie staan “Importeer”. Klik erop. Er verschijnt een venster met “Bestanden” en “Dropbox”. Selecteer “Bestanden” als je de iCloud-drive gebruikt en “Dropbox” als je Dropbox gebruikt.

Selecteer de bestanden. Deze komen in de map te staan onder “Onbekend Componisten”. Open de map. Klik op “Wijzig” (zie bovenaan in blauwe letter). Vink de muziekstuk(ken) aan. Klik weer op “Wijzig”. Ik vul bij “Componisten” de bandnaam in. Moet er een “Titel” worden aangepast dan doe je dat afzonderlijk.

Setlist
Een setlist maken voor een muziekgroep, ga dan eerst naar de Bibliotheek en selecteer de map van die muziekgroep.
Ga dan naar de derde icoon bovenin (drie strepen onder elkaar). Je ziet het venster “Setlisten”. Klik op “+”. Geef de setlist een naam en klik op “Maak”. Klik weer op “+”. Aan de linkerzijde klik op “Alle stukken” en kies de nummers voor je set. Klik rechtsboven op “Gereed” als je alle nummers hebt.

Veranderingen aan brengen in de volgorde. Klik dan op “Wijzig” (rechtsboven aan). En sleep de “3 strepen” naar de plaats waar je hem wilt hebben.

Menu met instellingen en bewerkingen
Maak aantekeningen: maakt aanpassingen op je PDF
Koppelingen: maak koppelingen tussen twee pagina’s van de huidige partituur om herhalingen snel af te handelen.
Knoppen: plaats tikbare cirkels op een pagina om bepaalde acties te activeren.
Herschik: pagina’s verplaatsen, dupliceren, roteren of verwijderen en documenten splitsen of samenvoegen.
Bijsnijden: Maximaliseer uw schermruimte door scheve scans te maken, overtollige marges te verwijderen en de best mogelijke weergave van elke pagina te krijgen.
Deel: druk een partituur af, stuur het naar een andere pdf-compatibele app op je apparaat of deel het via e-mail, AirDrop en meer.
Winkel: vind iets nieuws om te spelen, blader door populaire accessoires of leer meer over enkele van de nieuwste functies van forScore in onze winkel voor in-app-aankopen.
Bestandsservices: download files naar uw bibliotheek of sla ze op in de cloud voor veilige bewaring en gemakkelijke toegang.
Scan: maak PDF’s van afbeeldingen in de fotobibliotheek van uw apparaat of gebruik de ingebouwde camera om ter plekke foto’s van elke pagina te maken.
Sjablonen: maak nieuwe PDF-bestanden door een stijl en aantal pagina’s te kiezen.
Piano: gebruik dit keyboard om onderweg lastige maten door te werken.
Neem op: bekijk of deel uw oefensessies.
Cue: Zend paginawisselingen en/of programmawijzigingen uit naar apparaten in de buurt of gebruik de Dual Page-modus met de zelfstandige Cue-app.
Dashboard: bekijk wat je hebt gespeeld en stel doelen, stuur rapporten of deel je voortgang.
Synchroniseer: con!gureer forScore om uw inhoud up-to-date te houden op al uw apparaten met uw iCloud-account.
Reservekopie: maak en herstel vanuit forScore-bibliotheek back-ups en -archieven of herstel recentelijk verwijderde items.
Ondersteuning: leer meer over forScore, bekijk welke versie je gebruikt, bekijk bibliotheekstatistieken.
Instellingen: pas uw forScore-ervaring aan uw behoeften aan.

forscore stempels
forscore penseelstijl

Aantekeningen maken in Forscore
In Forscore gebruik je niet alle mogelijkheden. Maar de volgende bewerkingen doe ik vaak. Ik maak gebruik van de “Penseelstijl”, “Stempels” en “Tekst toevoegen”. Laatst nog “Vormen”.

Om gebruik te maken van “Maak aantekeningen”. Druk met je vinger enkele seconden op de score. Er verschijn een venster met diverse iconen. De eerste icoon is voor “Stempels” (zie afbeelding linksboven). Ik gebruik de cijfers om de positie op de hals bij een maat te zetten. Deze cijfers heb ik rood gemaakt. De kleur kun je veranderen door rechtsonder op het kleurrondje te klikken.

Ik gebruik ook vaak de “Penseelstijl” (zie afbeelding rechtsboven) om aandachtspunten te onderstrepen. En gebruik hiervoor een gele kleur. Dubbelklik op het icoon en kies voor een gele kleur en maak deze ongeveer 70% transparant.

Tekst invoegen. Selecteer “A icoon” (zie afbeelding linksonder). Klik in de score waar de tekst moet komen. Er verschijnt onderin een toetsenbord. Tik je tekst in. Voor en achter de tekst zie je cirkels.  Verplaatsen van de tekst doe je met de “blauwe cirkel” voor de tekst. Ruimte vergroten om de tekst op 1 regel te krijgen doe je met de “blauwe cirkel” na de tekst. Tekst verwijderen door op de tekst te klikken. Er verschijnt een “blauwe cirkel met twee punten”. Klik hierop en je ziet een venster met “Verwijder..”. Klik hierop en klik op “verwijder”.

Ik gebruik ook nog “Vormen”. Eigenlijk overbodig want een PDF moet goed zijn. Maar voor mijn geval heb ik de herhalingsteken gebruikt. Deze heb ik de kleur rood gegeven. Met je vinger geef je de plaats aan waar het vormpje moet komen.

Ook maak ik veel gebruik van het “Gummetje”. Selecteer het icoon en veeg over de aanpassingen die je wilt verwijderen. Geldt niet voor de tekst.

forscore tekst toevoegen
forscore vormen

Bijsnijden
Heb je een PDF waar de witruimtes breed zijn dan kun je deze bijsnijden. Ga naar “Menu met instellingen en bewerkingen” (rechtsboven) en selecteer “Bijsnijden” in het uitklapmenu. Er verschijnt een venster en in de rechterbovenhoek staat in het blauw: “Bijsnijden”.

Metronoom
Met de metronoom van forScore (zie afbeelding linksonder) kun je verschillende methoden gebruiken om de tijd bij te houden. In de hoorbare modus hoor je met regelmatige tussenpozen een tikgeluid, gebaseerd op de beats per minute (BPM) die je instelt. Met de zichtbare metronoom pulseert een zwarte rand rond de randen van uw partituur, zodat je visueel de tijd kunt bijhouden terwijl je toch de hele pagina kunt zien. Als je wilt, kun je de optie Beide gebruiken om de metronoom tegelijkertijd te zien en te horen.

Voor elke partituur in jouw bibliotheek slaat forScore een unieke BPM-waarde en maatsoort op die automatisch wordt gebruikt elke keer dat je terugkeert. Tik gewoon op een van beide waarden om deze te wijzigen met het numerieke toetsenbord. De BPM van de huidige partituur kun je ook aanpassen door aan het wiel te draaien, de “+” en “–” knoppen te gebruiken, of door tweemaal in het midden van het scherm te tikken.

Stemapparaat
Zie afbeelding rechtsonder. Deze app spreekt voor zich.

Links en bronnen:
www.digitalemuzikant.nl
www.cantabile-hoven.be
docplayer.nl
Forscore.co

Forscore Metronoom
Forscore Stemapparaat