Dag 3
Bezoek aan de Verboden Stad, een plaats waaruit de Chinese keizers van de Ming- en de Qing-dynastie hun rijk bestuurden en staat symbool voor de orde die in de kosmos bestaat. De Ming-dynastie duurde van 1368-1644, de Qing van 1644 tot 1911.
Tot 1924, toen de laatste keizer werd verdreven, hebben 14 keizers van de Ming dynastie en 10 keizers van de Qing dynastie hier geregeerd. Het complex is groot en als we de stad verlaten komen we uit op het Tian’anmenplein.
Het grootste openbare plein ter wereld. Het is maar liefst 500 x 800 meter groot en er kunnen 1.000.000 mensen samen komen. Het plein heeft ooit toneel gestaan voor de parades van het rode leger. Ook was het in 1989 in het wereldnieuws toen het leger met harde hand de studentendemonstratie neersloeg. Het ligt aan de Chang’an Jie, ten zuiden van het Keizerlijk Paleis. Het plein is aangelegd in 1651 en vormt het hart van de stad. Het fietstijdperk in China is voorbij. Ook hier zie je nu veel auto’s en bromfietsen op de weg.
Na de “lunch”, deze heeft dezelfde gerechten als het diner, gaan we naar de Tempel van de Hemel.
De vier belangrijkste tempels van Beijing staan in de vier windstreken: in het oosten de Tempel van de Zon, in het westen de Tempel van de Maan, in het noorden de Tempel van de Aarde en in het zuiden de Tempel van de Hemel. De belangrijkste pagode, de Qi nian dian, is van hout en staat op drie terrassen van wit marmer. De blauwe daken, de rode muren en de goudkleurige versierselen maken deze pagode een indrukwekkend staaltje van Ming bouwkunst. Op de kortste dag van het jaar bracht de keizer een bezoek aan de Tempel van de Hemel. Hij vervulde er plechtigheden voor de eenheid van de hemel en de aarde. Hij bracht de Hemel op de hoogte van de laatste nieuwtjes, terwijl hij bad voor een overvloedige oogst op Aarde. Alle gebouwen en straten in het tempelcomplex zijn dusdanig aangelegd dat de Hemel en de Aarde niet in verwarring kunnen komen. In de avond bezoeken we de Legend of Kung Fu Show. Deze prachtige voorstelling draait om een kleine jongen die er van droomt om een Kung Fu master te worden. Hij wordt vervolgens monnik om Zen Boeddhisme en Kung Fu te leren volgens de eeuwenoude tradities. Foto’s maken of filmen was verboden tijdens de voorstelling.
Na de voorstelling hadden we een Pekingeend diner. Ook hier weer een tafel met een ronddraaiende glasplaat. Ik ben geen fan van pekingeend maar de rest van het eten was prima. Na het diner brachten we een bezoek aan een Mall en een soort discotheek met livemusic.