Dag 9
We bezoeken Pergamon. In 334 v. Chr. kwam de streek onder gezag van Alexander de Grote. Na zijn dood werd het rijk onderverdeeld aan de generaals. Pergamon werd een onafhankelijk koninkrijk. We treffen op deze plaats de Trajanus-tempel (een acropolis) aan. Ook een Grieks theater (zie foto onder) is grotendeels in takt gebleven. Het Askleption, in de oudheid een medisch centrum, is te bezichtigen. Ook een rode basiliek, een tempel uit de 3e eeuw na Chr. werd in de Byzantijnse tijd omgebouwd tot een kerk.

Pergamon theater

Dag 10
Efesus staat nu op het programma. We bezoeken eerst een modeshow waar leren jassen verkocht worden. In Effesus staan nog diverse gebouwen uit het Romeinse rijk. Je vindt hier een Ondeon (vergaderplaats van de stadsraad) en een raadhuis. Ook goed in takt gebleven is de Kuretenstraat. Onder deze hoofdstraat loopt een riool. Via verschillende poorten loopt deze marmeren straat tot aan de Celsus-bibliotheek. Via een theater verlaten we Efesus. De akoestiek in dit theater is voortreffelijk. Hierna bezoeken we de tempel van Artimus. Je ziet nog 1 pilaar (zie foto onder).

Artimus

Dag 11

Hierapolis

We gaan naar Pamukkale (katoenen kasteel) en de antieke stad Hierapolis (zie foto boven). We rijden allereerst langs de omvangrijke Necropolis. Een van de grootste en best bewaarde van de antieke wereld. Daarna zien we de overblijfselen van Hierapolis. Ook hier een goed bewaard gebleven theater. Maar het indrukwekkende zijn de baden. Al duizend jaren stroomt hier warm water met een rijk gehalte aan kalk over de terrassen. Het koolzuurgas verdampt en de kalk slaat neer wat zorgt voor de waterbekkens en een witte heuvelflank met duizenden stalagmieten (zie foto onder). We overnachten in een hotel met thermische baden. In het dorpje vindt je een gezellig marktje.

pamukkale