Waar een Prilleke is – Udense Musical 2001

Rond maart 2001 werd ik gevraagd of ik interesse had om mee te doen met de Udense Musical die eind november 2001 in Theater Markant te Uden werd gespeeld. In eerste instantie werden er 6 voorstellingen gepland. Het CKVU heeft dit samen met Bart Stultiens en Frank van Pamelen organiseerd. Er werden diverse sponsors gevonden. Uiteindelijk komen er 10 voorstellingen van 21 november tot 2 december 2001. De voorstellingen waren allemaal uitverkocht.
Na diverse audities werd de cast, orkest, dansensemble (104 deelnemers) etc bekend en werd er volop gerepeteerd. De naam van de musical werd “Waar een Prilleke is…”. Het Prilleke is een bekende oude lindeboom in het centrum van Uden op de Udense marktplein.

Udense musical Waar een Prilleke is 2001 featured
Udense musical Waar een Prilleke is 2001 1

De musical
Het Prilleke speelt een centrale rol. Hier ontdekt de van eenvoudige komaf, Toon uit Uden de liefde van zijn leven: de Veghelse Sophie, dochter van een rijke industrieel. Vervolgens komen de volgende scenes aanbod: de Kermis in Mariaheide, koekfabriek De Slinger, de oorlog en bevrijding, verre landen. Tevens komen er in het stuk enkele bekende Udenaren in voor.
De musical vertelt het verhaal over de geschiedenis van Uden. De oude Toon en zijn vriend Ad weten daar heel veel over te vertellen. Op de Mariaheidse kermis ziet Sophie voor het eerst Toon. Toon werkt in de koekfabriek de Slinger in Uden. Ze krijgen verkering, maar haar vader ziet het niet zo zitten. Dit speelt zich af voor de oorlog. Na de bevrijding verliest Toon, Sophie uit het oog en maakt een wereldreis.

Udense musical Waar een Prilleke is 2001 2
Udense musical Waar een Prilleke is 2001 3

Ondertussen viert Sophie een vrijgezellenfeest. Het feest van Trees en haar Canadees. Tijdens deze scene wordt het mooie en opstandige lied: Mannen, mannen, mannen gezongen. Een anti mannenlied… Tussen de bedrijven door komen de Volkelse dames Door en Miet in beeld. Zij zijn te laat en krijgen een plaatsje tussen de coulissen.
Na de scene uit de jaren 70 (Flowerpower) komen zij het toneel op en bevriezen de cast. Later vertolken zij een carnavalsnummer “Hil Uje is oke”. Op het laatst wordt er terug geblikt vanaf het begin tot het jaar 2019.

Udense musical Waar een Prilleke is 2001 4
Udense musical Waar een Prilleke is 2001 5

De reacties
De reacties waren overweldigend. Alle regionale kranten waren lovend.Enkele citaten: (Brabants Dagblad) “Eindelijk was het zover: De Udense musical “Waar een Prilleke is…” ging in première voor een uitverkochte zaal in Markant. Een letterlijke minutenlange, meer dan verdiende staande ovatie was zaterdagavond het loon naar werken. De Udense Musical “Waar een prilleke is…” ging in première, en de 650 toeschouwers genoten…. (Uden Actueel) Beloning naar arbeid. Dat is wat de spelers, regie en andere betrokkenen bij de Udense Musical kregen bij de eerste voorstellingen. Een jaar lang is er hard gewerkt aan een muzikale show met allure. Staande ovaties na het optreden zijn het gevolg.

(Udens Weekblad) “Super”, “verrassend”, “professioneel”, de Udense Musical oogstte zaterdag tijdens en na de première louter complimenten. Terecht, want op het podium van Theater Markant vertoond werd, was van een bijzondere klasse.

Udense musical Waar een Prilleke is 2001 6
Udense musical Waar een Prilleke is 2001 7

Film

Van het gehele gebeuren heeft Skyline een video opname gemaakt. Op de video is ook de making of… te zien. Vanaf het begin tot aan de voorstelling is keurig in beeld gebracht. Daarna de gehele voorstelling van zaterdag 1 december 2001. Het gehele gebeuren is met vijf camera’s opgenomen.