Pronkzittingen Knoerissen 2016 – UBB

De pronkzittingen van carnavalsstichting De Knoerissen op 15, 16, 22 en 23 januari. De eerste avond stond in het teken van de onthulling van Prins Porcellus LI: Walco van de Ven. Daarnaast werden de 600 toeschouwers vermaakt met dans, muziek en cabaret. “Het was een zeer geslaagde avond. De show sloot goed aan bij het publiek”, aldus Dennis van de Donk, regisseur van de pronkzittingen.
De Udense pronkzittingen zijn al 50 jaar traditie in Uden. Gebaseerd op de Duitse zittingen met lange tafels waaraan de mensen gezellig zij aan zij zitten, is de Udense variant uitgegroeid tot een ware happening.

Pronkzittingen 2016 UBB 01
Pronkzittingen 2016 UBB 04

Op alle avonden kunnen de bezoekers genieten van de beste tonpraters. Andy Marcelissen, Hans Verbaarschot, Dirk Kouwenberg, Hans Eijkemans en Robert van Dijk. En terug van weggeweest: de Oberbürgemeister. Het typetje van Richard Bosveld zal ook dit jaar weer de Udense misstanden aan de kaak stellen. Dans is er dit jaar van zowel de Dansgarde op muziek van Tina Turner, als van Showacrobatiek Uden. Die laatste gaan spectaculair optreden op muziek van Michael Jackson. Dat moet gezien worden. Een belangrijk onderdeel van de Pronkzittingen is muziek. De hofkapel van de Knoerissen hebben hun act voor de 4 avonden al klaar, waarbij wellicht al de eerste polonaise van het seizoen wordt ingezet. De dames van de oud prinsen zijn er ook al weer klaar voor. Hun act heeft een bijzonder Europees tintje. En dan de Udense Big Band, onder leiding van William Kroot. Een stel topmuzikanten die alle avonden hun steentje bijdragen aan de sfeer in de evenementzaal. Zij zullen aan het einde van de avond Johnny Romein gaan begeleiden. Als u mogelijk het lied van “de vrolijke koster” nog niet kent, moet u het zeker eens gaan googlen. Dat zingt wel zo lekker mee!

Pronkzittingen 2016 AreMC UBB 02
Pronkzittingen 2016 AreMC UBB 03

De eerste pronkzitting is traditiegetrouw de avond waarbij afscheid wordt genomen van de zittende prins. Dit jaar was dat Porcellus L, die vanaf nu weer gewoon door het leven zal gaan als Walter van Uden. Vervolgens bleek dat de nieuwe Prins gewoon in de zaal zat: Walco van de Ven. Hij gaat dit jaar carnaval vieren met het motto: ‘Dè kunde gij ók’.
Tijdens de pronkzitting was er muziek van Harmonie De Eendracht. Ook AreMC en de Udense Big Band met vocal group waren aanwezig en voerde onder andere een speciale versie van de Knoerissenwals uit en Disco Inferno.
Als invaller heb ik meegedaan met de Udense Bigband, vier avonden een optreden voor ca. 600 personen in het Udense evenementenhal.

Pronkzittingen 2016 UBB 06
Pronkzittingen 2016 UBB 05

De Porcella’s (echtgenoten van oud prinsen) hadden een leuke act bedacht: een Eurovisie Songfestival. Dit zorgde voor veel sfeer in de zaal. Ook een aantal oud prinsen had een sketch bedacht. Victor Smits, Jaap Voorsluijs en Theo Daanen hielden een bingoparty. Het optreden van Showacrobatiek zorgde voor veel verwondering. “Je hoorde een groot deel van de zaal ‘ohhhh’ zeggen”, vertelt Dennis. “Op zo’n moment weet je dat je de mensen raakt en dat is precies waar we het voor doen.”
Uiteraard waren er ook meerdere tonproaters die het podium beklommen. Hans Verbaarschot als Polletje Pretpet, Richard Bosveld als Herr Oberbürgermeister en een geweldig optreden van Andy Marcelissen als de blinde Nico Vink.
Johnny Romein sloot de avond af begeleid door de Udense Bigband. Johnny zong nummers zoals: Come Prima, Great Balls of fire, De vlieger, De vrolijke koster en You’ll Never Walk Alone. “Een mooi optreden waarbij iedereen uit zijn dak ging”, vertelt Dennis. Na het officiële gedeelte vertrok het merendeel van het publiek naar de foyer voor een gezellige afterparty.