Pronkzittingen 2018 Knoerissen met UBB

UDEN – Na vele repetities op de maandagavond en een doorloop op een zaterdagmorgen was de Udense Bigband klaar voor de pronkzittingen van de Knoerissen 2018. Ik verving hun bassist. We begeleiden de Snabbelaars met Knoerissenwals, Zandloper en Snabbelaarslied. Ook de jonge en oude dansgarde danste op muziek van The Baseballs. Een medley van die songs: Crazy In Love, The Look en Umbrella. Daarna volgde Dirk van den Brand met de songs: Let me entertain you, ABBA medley, Mag ik dan bij jou, Volendammedley en Feestmedley. Als toegift Guus Meeuwismedley.
De pronkzitting vrijdag begon met de onthulling van de nieuwe prins. Prins Porcellus LII, Dorus Heeren, nam afscheid en droeg de scepter over aan Ad van der Weele, die als prins Porcellus LIII de komende tijd het Knoerissenrijk zal regeren. Dorus Heeren was zichtbaar blij met zijn adjudant, die hem influisterde wat hij moest zeggen als hij wat vergat. Hij dekte zichzelf aan het begin van zijn speech alvast in, met de slimme woorden: “Bij deze wil ik degene bedanken, die ik straks tijdens het bedanken, eventueel zou vergeten te bedanken.” Na zijn speech kwam de vriendengroep van de prins op het podium en hees de ondertussen ex-prins in een pak. De groep had een fiets voor hem geregeld, waarmee hij het podium verliet.

Pronkzittingen 2018 UBB Knoerissen 02
Pronkzittingen 2018 UBB Knoerissen 03

De nieuwe prins werd middels een act van ‘zingende nonnen’ onthuld: Ad van der Weele, onder meer voorzitter van de Ujese Kwis. Hij sprong na zijn onthulling in het rond en heeft er naar eigen zeggen keiveel zin in om, samen met alle Knoerissen en Mienekes, uitbundig carnaval te vieren met als motto: ‘Dost oew eige mar uit!’.
De tweede van in totaal vier zittingsavonden van de Udense Knoerissen draaide om ‘Groowt Újes Talent’. Jong-creatief ondernemer Pablo Slenders werd als zodanig gehuldigd maar in zijn kielzog kreeg het publiek nog veel meer lokaal talent voorgeschoteld.

Pronkzittingen 2018 UBB Knoerissen 05
Pronkzittingen 2018 UBB Knoerissen 04

De muzikale Snabbelaars brachten een eigentijdse versie van de Knoerissenwals op feestmuziek van Typhoon en – op verzoek – ook nog de authentieke versie. De hofkapel als gelovig allegaartje van non tot Sinterklaas overtrof zichzelf in een muzikale act vol religieuze meezingers als ‘Waarheen leidt de weg’ en ‘Halleluja’ van Leonard Cohen.
De eerder die dag Nederlands kampioen geworden twirlvereniging De Wiebert liet zien wat Uden zoal te bieden heeft. Dat gold ook voor de Udense zanger Dirk van den Brand. Vanaf maart speelt hij in de musical ‘Soldaat van Oranje’, na deze zitting weet iedereen in Uden waarom. De Porcella’s, vrouwen van de oud-prinsen, zorgden voor een vrolijke verkleed-playbackshow met als thema ‘Love Boat’.

Pronkzittingen 2018 UBB Knoerissen 01
Pronkzittingen 2018 UBB Knoerissen 06

Een van de hoogtepunten van de avond was het optreden van de Penthouse Boys uit Tilburg. Het kwartet bracht dames op de eerste rij een muzikale aubade  en zorgde ervoor dat Gerrit en Corina uit het publiek – al 45 jaar bij elkaar -onbedoeld tot de sterren van de avond uitgroeiden. Zij ‘zongen’ elkaar, een beetje geholpen, als Romeo en Julia toe. Gerrit boven in de nok naast prins Porcellus de 53ste en Corina beneden op de rode catwalk.
Van de twee professionele tonpraters overtuigde Andy Marcelissen het meest met zijn toespraak als begrafenisondernemer tot de – gelukkig – overleden Dikkie Donkersloot. Brabants kampioen Berry Knapen kwam als Toos van Bokhoven iets minder uit de verf. Maar zelfs een minder optreden van een prof als hij levert toch nog heel veel lachsalvo’s op. Al bij al een puike avond.