Harmonie Excelsior – Musical in Concert 2

Ik speelde 12 november 2022 mee in het combo tijdens de uitvoering Musical in Concert 2 in De Eendracht te Gemert. In het ED stond een mooi stuk geschreven door Carla van Loon.

Musicalmuziek in de spotlights door harmonie Excelsior in Gemert
Voor een avond veranderde het Gemertse theater De Eendracht in een walhalla voor musicalliefhebbers. Een uitverkochte zaal genoot van een vlot doorlopend programma van harmonie Excelsior met prachtige muziek en interessante musicalfeitjes.

Musicals in concert, een productie van De Eendracht en harmonie Excelsior, is met recht een ode aan de musicalmuziek. Van klassiekers als Aida en Elisabeth tot de gloednieuwe musical Hamilton, telkens weer wordt het publiek meezogen in een andere sfeer. ,,Puur door de muziek, want we hebben gekozen voor een concert-uitvoering zonder kostuums en decors”, zegt Gonnie Rooijackers van De Eendracht.

Excelsior Gemert Musical in Concerts 2 2022

Repetitie in d’n Dorpel te Gemert.

Excelsior Gemert Musical in Concerts 2 2022

Fragment uit Fiddler on the roof.

Dat weet u nu ook weer
Aan Rody Hermkens de taak om de avond aan elkaar te kletsen met musicalfeitjes. Zo leert het publiek waarom musical The Fiddler on the Roof zo heet, dat This is me langer in de Amerikaanse hitlijst heeft gestaan dan Adele en waar de wat onbekendere musicals over gaan. ,,Zo dat weet u nu ook weer”, zegt hij met een lach.

Bijzonder is dat alle deelnemers amateurs zijn en voor de gelegenheid bij elkaar zijn gebracht. Zelfs het op het eerste gezicht volledig op elkaar ingespeelde zangensemble zingt normaal niet samen. ,,Dat maakt het extra bijzonder om aan dit project mee te doen”, zegt Pien van Dijck. Van Dijck zong eerder mee als soliste, maar koos nu bewust voor een plek in het ensemble. ,,Nu mag ik de hele avond zingen. Dat vind ik eigenlijk nog veel leuker.”

Excelsior Gemert Musical in Concerts 2 2022

Rody Hermkens, presentator.

Excelsior Gemert Musical in Concerts 2 2022

Fragment uit Hamilton Highlights. Pien van Dijck derde van links.

Dat musicalmuziek veel vraagt van de vocale kwaliteiten van de zangers blijkt al snel. Vrijwel elk nummer bouwt op van laag tot extreem hoge en lange uithalen waar musicals bekend om zijn. Zo waagt soliste Kim Tielemans zich aan het moeilijke nummer Mijn leven is van mij, bekend van de uitvoering van musicalcoryfee Pia Douwes, en aan het extreem hoge Defying Gravity uit Wicked.

,,Dat ik samen met Inge (van Asseldonk red.) dit duet mag zingen vind ik heel speciaal. Dit is voor mij echt een hoogtepunt”, aldus Tielemans. Het publiek is het hier duidelijk mee eens gezien het daverende applaus dat op het optreden volgt.

Excelsior Gemert Musical in Concerts 2 2022

Fragment uit Fiddler on the roof.

Excelsior Gemert Musical in Concerts 2 2022

Fragment uit Mamma Mia, Abba highlights.

Flink wat strubbelingen
Vijf jaar geleden vond de eerste editie van Musicals in concert plaats. ,,Dit was mijn eerste concert bij harmonie Excelsior, dus het is wel heel gaaf om hier nu weer zo’n avond te brengen”, zegt klarinettist Sandra Broers. Door corona is het optreden tweemaal uitgesteld en ook in de voorbereidingen dit jaar kende het orkest flink wat tegenslagen.

Het publiek heeft van deze strubbelingen niets gemerkt. Op het moment dat de presentator het laatste nummer aankondigt reageert de zaal dan ook als een man met een keihard ,,Ahh”. Hopelijk hoeft het publiek niet weer vijf jaar te wachten op een volgende editie.

(Bron: ED; tekst: Carla van Loon, Foto’s: ED en Danielle Greveraars)

Excelsior Gemert Musical in Concerts 2 2022

Fragment uit Highlights from Elisabeth.

Excelsior Gemert Musical in Concerts 2 2022

Fragment uit The Greatest Showman, This is me.