In de ban van de ringen – Udense Musical 2004

Rond april 2003 had ik me opgegeven voor de tweede editie van de Udense Musical. In juli heb ik auditie gedaan en mocht meedoen. Weer een musical van Bart Stultiens en Frank van Pamelen. Eind 2003 werd tijdens een bijeenkomst onthuld wat het thema was: De Olympische Spelen in Uden.

Het kreeg de naam: In de ban van de ringen. Diverse sponsoren hebben ervoor gezorgd dit kan gebeuren. Er komen 10 voorstellingen van 20 november tot 1 december 2004. De voorstellingen zijn allemaal uitverkocht en er komt een extra voorstelling op 2 december.

In de ban van de ringen Udense musical 2004 1
In de ban van de ringen Udense musical 2004 2

Voorbereiding
De cast begint januari 2004 met de voorbereiding. Elke maandag- en donderdagavond wordt er gerepeteerd. Er vallen acteurs af vanwege diverse omstandigheden. Audities volgen en voor de vakantie zijn de rollen verdeeld. Op donderdag 1 april 2004 begint het orkest met de eerste repetitie. De muziekstukken zijn gearrangeerd door Gerard de Graaf en enkele muziek scenes door Mark van Platen. Ze zijn behoorlijk pittiger als de vorige musical.

Zeven muzikanten waren bij de vorige musical er ook bij. De repetities voor de vakantie waren moeilijk omdat de groep niet compleet was. Het is ook moeilijk repeteren als niet iedereen aanwezig is. Tijdens de doorlopen op zondagen krijgen de muzikanten een beter beeld. Met zang en dans erbij kunnen we het makkelijker spelen. De arrangementen zijn behoorlijk snel (gehaast lijkt het wel). Hoe dichter we bij de uitvoeringen komen hoe beter het gaat klinken. De vele uren die we erin gestoken hebben beginnen vruchten af te werpen. Meedoen aan een musical kost zeer veel tijd. De generale repetitie zorgt nog voor problemen omdat het decor niet snel genoeg opgebouwd kan worden. Hier wordt het een en ander aan gewijzigd. Ook de medewerkers van de decorbouw, kleding, catering enz hebben hard gewerkt om deze musical te laten slagen.

In de ban van de ringen Udense musical 2004 3
In de ban van de ringen Udense musical 2004 4

Het verhaal
Het verhaal van deze musical begint in Athene waar werd aangekondigd dat de Olympische Spelen van 2008 niet in Peking maar in Uden wordt gehouden. (Ook Veghel was kandidaat). De voorbereidingen gaan niet van een leien dakje. Er ontstaan spanningen tussen een Udense atlete Mireille en haar vriend Sven, een journalist. Dit wordt veroorzaakt door de atleet Stanislav Griga, die een interview zodanig bewerkt en op CD brandt en deze verwisseld met het originele.
Ook het Udens Olympisch Comite heeft tegenslagen. Een actie comite uit Volkel is tegen de spelen en probeert dit met alle middelen te voorkomen dat het doorgaat. De relatie van Sven en Mireille bereikt het dieptepunt na het lezen van het artikel in de krant. Stanislav grijpt zijn kans en haalt Mireille over om doping te gaan gebruiken. Door de verhalen in de krant begint de hoofdsponsor kriebels te krijgen en dreigt zich terug te trekken.

In de ban van de ringen Udense musical 2004 5
In de ban van de ringen Udense musical 2004 6

Ook mede door de prive problemen worden de resultaten van Mireille steeds slechter. Ondertussen krijgt je ook scenes te zien van gemeentewerkers. De smartlappen gezongen door de grasmaaier zijn bijzonder komisch. De een vind zich nog belangrijker dan de ander en krijgen de zaal zonder problemen aan het lachen.
De ommekeer komt doordat serveerster Dinie, zonder het te weten, haar mond voorbij praat en Sven er achterkomt hoe de hooi in de vork zit. Tot overmaat van ramp komt er een dopingscontole en wordt Mireille gearresteerd. Sven ontmaskerd Stanislav en het eind komt alweer goed. De spelen kunnen worden geopend.

In de ban van de ringen Udense musical 2004 7
In de ban van de ringen Udense musical 2004 8

Zo zit de musical vol met grappige woordspelingen en spitsvondigheden, maar ook met waanzinnige mooie zang, dans en acteer staaltjes. Natuurlijk zitten er hier en daar onvolkomenheden maar het zijn amateurs, vrijwilligers die dit hebben gepresteerd. Het was de moeite waard om drie en half uur te kunnen genieten van dit spektakel. De reacties van het publiek waren zeer positief.