Good Vibes – Internos

Dromerig? Pas op, er wordt ook stevige muziek gemaakt! Muziek die door alle leden is aangedragen. Zij werden uitgenodigd nummers voor te stellen waar ze een goed gevoel bij hadden. Liefst kippenvel. Ik zit aan tafel met de commissie die vervolgens een paar selectierondes nodig had om uit het enorme aanbod tot een keuze te komen en terug te keren naar de uitgangspositie: waar krijg je kippenvel van? Regisseur Theo van Lierop, projectleider Roland Kuipers, dirigent Jolanda Kuipers, haar assistente José van Bommel, Jeannine Minten en Maria Biemans wilden latin, rock, rhythm&blues, americana en pop in het repertoire, en dat met zowel héél mooi en tegelijkertijd héél zacht zingen (“retemoeilijk”), als met a capella en daarnaast ook het steviger zangwerk. “Er zit ontwikkeling in de groep. Het is allang niet meer zomaar een lied zingen. Nee, je vertelt een verhaal, je bent een vertolker. En tolken, dat geeft verantwoording. Je moet het op de juiste manier overbrengen.”

Good Vibes Internos Handel 01
Good Vibes Internos Handel 02

Tel daarbij op een totaal andere begin en een totaal ander einde dan normaliter, het feit dat het “rond de pauze heftig wordt”, dat op de achtergrond een film óók een verhaal vertelt, en dan weet je: ik ga me deze avond niet vervelen. “Die film is deels speciaal vervaardigd, deels is teruggegrepen op bestaande beelden. Jacqueline van Hoof heeft ‘m gemaakt. En het decor sluit aan bij het dromerig principe. Niet dat we allemaal in de gordijnen hangen, maar er is een element dat absoluut de blik zal vangen. Toneelmeester Pierre Donkers heeft er zijn handtekening onder gezet. En over handtekeningen gesproken: de tienkoppige band is hartstikke goed en staat onder leiding van John Donkers.”

Good Vibes Internos Handel 05
Good Vibes Internos Handel 04

Er is sowieso veel aandacht voor de vormgeving, en dit jaar krijgt elke zanger een draadloze headset. “Dat geeft meer bewegingsvrijheid en dat is bij deze uitvoering ook nodig.” Alle commissieleden hebben een statement. Hun enthousiasme vertolkt zich in opmerkingen als “Er zijn momenten dan kun je een speld horen vallen, dan is de stilte afgedwongen,” en “Deze aflevering ráákt ons,” of “We nemen de mensen mee naar een andere wereld.” Jolanda blijkt als leidraad alle partijen vast voor de zangers op een bandje ingezongen te hebben. Vierstemmig. Giechelend: “Natuurlijk niet tegelijk.” Maar knap blijft het. Mooi is ook te vernemen dat bij de repetities een nummer wekenlang voor geen meter klinkt. “En dan ineens… dan is het daar, dan klopt het, dan hebben de uitvoerenden het door, dan is er de fine-tuning. Dan valt alles op z’n plaats en blijkt dat één en één niet altijd twee, maar drie of meer is. Het wordt een topconcert.”
Ik heb na ons commissie-tafelgesprek in Dorpshuis De Bron nog een stukje van een repetitie bijgewoond. Het lied “Follow the sun” is gedragen en maakte muzikaal en vocaal indruk, en werd gevolgd door het uitbundige “One of these crazy nights”.

(Bron: Gemerts Nieuwsblad; tekst: Simon van Wetten)

Good Vibes Internos Handel 03
Good Vibes Internos Handel 06