DOBband viert 40-jarig muziekjubileum

UDEN | DOB (Drinke of Blaoze) viert haar 40-jarig muziekjubleum op zondag 22 oktober in het lokaal van Postduivenvereniging ‘Welkom’ aan de Hockeyweg in Uden. De inloop is om 14.00 uur en het muzikale programma begint om 15.00 uur.

Hans Brouwers, Frans van den Berg en Chris van Haandel vertellen over DOB. Hans: “DOB is ontstaan uit een voetbalclub en heette toen ‘Dirk’s Oranjeboom Boys’, omdat het café van Dirk van Zutven de pleisterplaats was. De eerste repetitie was op 3 oktober 1983 in een ijskoud schuurtje bij mij thuis. We begonnen met zes man en konden niks. We hebben de instrumenten bij elkaar gescharreld. Na twee weken verhuisden naar het kantoor van Harry van Genugten, daarna naar de champignonkwekerij van Heeren.” Hij vervolgt: “We traden voor het eerst op met carnaval in 1984 voor de voetbalclub, dat werd zo enthousiast ontvangen, dat we er meteen 12 leden bij hadden. In de beginjaren hadden we enorm succes met wereldnummers als ‘Rosamunde’ en ‘Mijn nasiballen’. De bereidheid tot oefenen was groot, ieder oefende thuis. Mijn vader, Willy Brouwers, was onze repetitor. In 1986 deden we voor het eerst mee met het Knorfestival en al snel groeiden we uit tot een dweilorkest met 19 man.”

Blues Brothers
Frans: ”Toen Willy Brouwers wegens een hartoperatie moest stoppen als repetitor, zijn we overgestapt op de huidige ‘Blues Brother’-achtige band. We hadden een combo, bestaande uit twee gitaren, basgitaar, toetsenist en drums. Dat vormt de basis en de blazers volgen en versieren. Jaarlijks deden we mee met het Knorfestival en wonnen ook prijzen. De laatste keer deden we dat samen met De Mèrtplekkers onder de naam GUDO (Groot Udens Dweil Orkest) met een lied geschreven door Chris van Haandel, Hans Brouwers en ik op muziek van Willy Brouwers. Het lied ging over alles wat in Uden verdwenen was.”

40 jaar DOBband
40 jaar DOBband

Optredens
DOB is een keer of vier opgetreden tijdens de Herbstwoche in Lippstadt. Chris: “We waren een keer met 19 orkesten, 18 Duitse bands kwamen met marsmuziek. Wij weken daarvan af met onder andere ‘Spaanse gitaren’. We trokken veel belangstelling en haalden do voorpagina van de ‘Lippstadter Zeitung.’” DOB is veel opgetreden. Te noemen valt: diverse keren op Konings- of Koninginnedag in het centrum, op dinsdagmiddag in D’n Vorstenburgh tijdens carnaval, het Tech Event op de Markt, in West-Oetere in België tijdens de kermis, in Jambon, voor diverse goede doelen, UDI ’19, na de Oudejaarshow in Markant, De Pul en op carnavalszittingen. DOB is diverse ook met eigen acts opgetreden, zoals diverse malen op de Oudejaarsshow in Markant met onder andere een act ‘Urinoir’ geheten in 2006. Hans: “We zijn nu met 15 man, intussen zijn vier leden overleden. Het is maar goed, dat wij destijds een switch gemaakt hebben, want van de oorspronkelijke aantallen dweilorkesten zijn er niet veel meer over. Jos Peters is nu onze bandleider en arrangeur.”

Bron: Kliknieuwsuden.nl / tekst: Ankh van Burk

40 jaar DOBband
40 jaar DOBband