Barbershop Quadrupel viert 15-jarig bestaan

UDEN | Barbershop Quadrupel geeft op zondag 8 oktober ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan een jubileumconcert in Theater Naat Piek van 14.30 tot 16.00 uur. Het koor treedt samen op met de Dixieland Black Cherry Jazz Band onder leiding van Jo Schins. Het concert is uitverkocht.

Hans Maas, woordvoerder en lid van het koor vertelt: “Het Barbershop is ontstaan in Amerika onder de zwarte bevolking tijdens het wachten in een kapperszaak. Om de wachttijd te verkorten begon men te zingen; eerst eenstemmig en geleidelijk aan uitbreidend tot vierstemmig, het kenmerk van een Barbershop. Het is een bepaalde manier van zingen, ook wel close-harmony genoemd. De vier stemmen zingen zo dicht tegen elkaar aan, dat het soms wringt.” Oorspronkelijk is het een mannengebeuren, maar tegenwoordig nemen ook vrouwen deel. Het Udense koor, dat ontstaan is uit de Udense Musical, bestaat uit 12 mannen, per stemsoort drie mannen. Als het koor compleet is, bestaat het uit veertien mannen, de dirigent is Liesbeth Schins.

Repetitie
Het koor repeteert een keer in de week op dinsdagavond van 20.00 tot 21.30 uur. Om 21.30 uur wordt de repetitie afgesloten met een bierlied gevolgd door een nazit. Hans: “Er zijn leden, die zelf bierbrouwen en dat uitschenken.” Hij vervolgt: “We treden regelmatig op, zoals onlangs in Rosmalen, waar het lokale koor een feestavond organiseerde, waar wij en een ander koor voor werden uitgenodigd en waar wij afwisselend optraden. Ook zijn we opgetreden in Heeswijk-Dinther, in de tuin van Sint Jan afgelopen zomer en in het centrum van Uden. En we doen altijd mee met het Barbershopfestival dat om de twee jaar gehouden wordt.”

Naat Piek BCJB met Quadruppel
Naat Piek BCJB met Quadruppel

Repertoire
Het repertoire van een Barbershop bestaat uit het klassiek oorspronkelijke vierstemmige genre, meestal gaan de liederen over drank en vrouwen. Hans: “Daarnaast zingen we ook bekende nummers van The Beatles in bewerkte vorm. Maar kenmerkend is, dat alle liedjes vrolijk van aard zijn. Nog een kenmerk is, dat wij a capella en uit het hoofd zingen. Dat maakt, dat je je veel vrijer voelt en contact maakt met elkaar en met het publiek. We bewegen ook en betrekken het publiek erbij.”

Bron: Kliknieuwsuden.nl / tekst: Ankh van Burk

Naat Piek BCJB met Quadruppel