Een kerstreis naar Lloret de Mar aan de Costa Brava (Wilde kust) in Spanje georganiseerd door REKRO Reizen. Van 21 december tot 30 december 2001.

Lloret de Mar Spanje

Vanaf de opstapplaats Den Bosch begint deze reis. Met speciale pendelbussen wordt ik opgehaald. Het begin is slecht. Vanwege mijn “moeilijke achternaam” zegt de chauffeur dat ik niet op de lijst sta. Dus ik ga in de regen bij andere bussen staan. Na een half uur wordt ik attent gemaakt dat ze me missen. Dit kan gebeuren. 
Dit is een reis die zeer mooi is maar waarvan de begeleiding een dikke onvoldoende krijgen. Jammer dat het zo gelopen is. Dat weet je van te voren nooit.
We komen vroeg aan in Maastricht waar alle bussen bij elkaar komen en we overgeplaatst worden naar een andere bus met dezelfde chauffeur Ed. Het gaat moeizaam omdat enkele passagiers die extra betaald hebben voor een plaats onderin de bus, die niet krijgen. Een slordigheidje van de reisorganisator REKRO. Ook moeten we onnodig lang in de regen wachtten omdat de catering pas laat arriveert en deze als eerste ingeladen moet worden.
De bus is bijzonder smerig van buiten. We vertrekken een uur later als gepland. Er wordt omgeroepen dat de toiletten het niet doen omdat de tanks niet gevuld zijn met water. Ook de catering (koffie, thee, broodjes etc.) waar we zolang voor moesten wachten kan voor een groot gedeelte niet gebruikt worden wegens een niet gevulde watertank. De reis duurde ongeveer 18 uur. Het is een lange zit ook voor rokers. We stopten niet regelmatig voor hen. Dit kwam omdat de chauffeurs wel stiekem rookten in de bus.

Dag 2 t/m 4

Lloret de Mar Spanje

We komen om 8.00 uur aan in Lloret de Mar (±5°C) en lopen 1,5 km via nauwe steegjes naar ons hotel La Palmera. Met een bestel-busje worden onze koffers naar het hotel gebracht. Het hotel is pas open en de c.v. kan het koude weer niet uit het gebouw krijgen. ’s Middags kan de groep Llorret de Mar bekijken. Het zonnetje begint te schijnen en het wordt warmer (±15°C).

Lloret de Mar Spanje terras

Het plaatsje bestaat uit nauwe steegjes met vele hotels, café’s, restaurants en winkeltjes. Er valt hier veel te zien. Het diner in het hotel is goed en het personeel doet er alles aan om de gasten naar hun zin te maken.

Lloret de Mar Spanje hotel Palmera

’s Avonds heeft het hotel een leuk programma maar ik ga samen met enkele gasten naar een Nederlandse bar Cool Down om naar voetbalwedstrijden te kijken op een groot beeldscherm.

Op dag 4 vertrekken we met de bus naar Barcelona. Via enkele tolwegen belanden we in het voormalig Olympisch dorp aan de haven. Daarna krijgen we een rondrit door Barcelona. We zien de huizen die Gaudi ontworpen heeft en stoppen bij de onvoltooide kerk. We krijgen de gelegenheid de kerk te bezoeken. Daarna wordt de rondrit voortgezet. Ondertussen is besloten met de passagiers die beneden in de bus zitten dat we niet langs ” Camp Nou” (FC Barcelona stadion) gaan. Zeer “democratisch”!!!! We gaan naar het Olympisch Stadion en kunnen in het parkje onze lunch nuttigen.

Barcelona city

Daarna zien we nog enkele belangrijke gebouwen en eindigen op “las Ramblas”. Een lange straat waar kiosken en standwerkers staan. Alle andere bussen die naar Barcelona zijn gegaan hebben wel Camp Nou bezocht.
’s Avonds hebben we een kerstdiner. Ik heb samen met enkele andere gasten het ongeluk dat we in het zeer koude gedeelte zitten. Het diner is overigens prima.

Barcelona ciutadella

Dag 5 t/m 7
Een vrije dag (dag 5). Het weer is stralend, zonnig (16°C). ’s Middags hebben we een kerst brunch. Ook deze is goed verzorgt.

Lloret de Mar Spanje hotel Palmera

’s Avonds komen enkele flamingo danseressen de boel opfleuren. De volgende dag (dag 6) gaan we naar het 725 m. hooggelegen rotsmassief van Montserrat, wat “gezaagde berg” betekent. De Zwarte Madonna (beschermheilige van Catalonië) is hier te bewonderen. Het is bekend dat het knapenkoor met de kerst op vakantie is.

Montserrat Spanje

De folder van REKRO beweert anders. De gids die met ons meegaat verteld dat tweede kerstdag de drukste dag is bij Montserrat. Waarom gaan wij dan op deze dag??? Het uitzicht is bijzonder prachtig. ’s Avonds geeft een goochelaar een goede act.