Dag 9
We gaan naar de Prambanan. De grootste Hindoe-Javaanse tempelcomplex in Indonesie. Een aardbeving in 2006 heeft ernstige schade toegericht. Het complex is gedeeltelijk gesloten. Van veraf kunnen we de prambanan bekijken.

Hindoe Javaanse tempelcomplex

Ook hier maken we een groepsfoto. Dan volgt er een lange bustocht naar Batu. Onderweg stoppen we even voor foto-shoots. Ook bij de grens van Midden en Oost Java. In Batu hebben we een luxe hotel maar jammer we blijven maar een paar uur in het hotel. Want rond half twee ’s nachts vertrekken we naar de Bromo.

Dag 10
Vroeg in de morgen vertrekken we met kleine busjes naar de Bromo. Eerst gaan we de zonsopgang bekijken. Het is er behoorlijk fris. Maar we worden beloond met helder weer. Vanuit deze plaats is ook de Bromo en enkele andere vulkanen te bewonderen. Na de zonsopgang gaan we met de busjes naar de voet van de Bromo.

Bromo java

Op ons wachten mannen met kleine paarden. Deze brengen ons voor de Bromo. We betreden een trap die naar de krater leidt. Vanaf de kraterrand zien we een dikke rookwolken uit de krater stijgen. Het ruikt ook flink naar zwavel. De Bromo is met 2392 meter zeker niet de hoogste berg van deze regio, maar de ligging is wel bijzonder.

Bromo krater

Deze ligt samen met twee andere vulkanen in een zandzee van 8 bij 10 km.

Trap naar Bromo

’s Middags weer een lange busrit naar Kalibaru. We doen in deze plaats een optionele excursie. Een plantage tour door de velden van de Harnikplantage. We zien hier hoe suikerpalm (gula jawa) wordt bereidt. Vele tropische bomen, planten en kruiden zijn te zien. We zien hoe een medewerker kokospalmolie tapt. Hij klimt in een palmboom alsof het niets voorstelt en tapt palmolie af. En als afsluiter geven kinderen een dans- en zangvoorstelling. In het resort waar we verblijven is ’s avonds niets te doen.

Harnikplantage Kalibaru