Dag 7
We gaan vanuit ons hotel naar de binnenstad. Het verkeer is chaotisch. We rijden in een file naar het Topkapi paleis. Hier worden de rijkdommen uit 3 continenten van een 600 jaar Osmaanse dynastie tentoongesteld (zie foto onder). Men ziet hier de rijtuigen, de keukens, porcelein en sieraden. Op de binnenplaats bij het Bagdadplein heeft men een mooi panorama over de oude wijken van Istanbul. Op het terras van de Mecidiye Kiosk ziet men het Aziatische gedeelte van de Bosporus, de zee van Marmara en de prinseneilanden.

Topkapi Istanbul

’s Middag lunchen we in het stationsrestaurant vanwaar de Oriënt Express vertrekt (zie foto onder). De boottocht op de Bosporus geeft een mooi uitzicht over kades van Istanbul. De grote Bazaar is veel te commercieel. Er wordt gewaarschuwd voor zakkenrollers en hoge prijzen. Als je een paar kraampjes gezien hebt, heb je het wel gehad. Je ziet hier alleen toeristen.

Station orientexpress Istanbul

Dag 8
We gaan Istanbul verlaten en vertrekken richting Troje. Per ferryboot over de Dardanellos komen we weer in het Aziatische gedeelte van Turkije.

ferry

In Troje, 3000 v. Chr. gesticht en bewoond tot in de 1e eeuw na Chr., is gevonden in 9 lagen. Je treft hier alleen ruïnes aan, veelal alleen stenen (zie foto onder). Ook het houten paard is hier te bewonderen. We overnachten in Assos. Het valt op dat de hotels er van buiten goed verzorgd uitzien maar van binnen slecht of slordig zijn afgewerkt. Het sanitair is in vele hotels beneden peil. Vanuit ons hotel hebben we zicht op het Griekse eiland Lesbos.

Troye