Dag 4
Een van de hoogtepunten van de reis is een bezoek aan de Chinese muur. We gaan naar de Ju Yong Guan Pass, 50 Km van Beijing.

Chinese muur Ju Yong Guan Pass

Vele passen zijn gebouwd op strategische punten langs de muur, de Ju Yong Guan Pass is er een van. Behalve de strategische betekenis, is deze pass ook beroemd vanwege zijn mooie landschap. We beklimmen een route die “makkelijk” te doen is. De treden zijn van verschillende hoogte. Op de hoogste punt van de muur hebben we een prachtig uitzicht over het landschap. Van al het lopen hebben we honger gekregen en bezoeken een restaurant waar ook een pottenbakkerij is gevestigd. We bekijken eerst het proces en gaan lunchen.
Na de lunch kunnen we shoppen in de souvenirwinkel. Hiervan zullen we er nog honderden van tegenkomen. Met de bus vervolgen we onze reis naar de Ming graven (zie foto onder).

museum Ming graven

Hier liggen 13 van de 16 keizers van de Ming dynastie (1368-1644) begraven. Dit alles volgens feng shui, de leer van wind en water, want de plek moest goddelijk perfect zijn. De Ming dynastie is een van de belangrijkste in de Chinese geschiedenis. Keizer Yongle besloot al tijdens leven en welzijn zijn graftombe te laten bouwen in Changping County, in het noorden van Beijing. Zijn opvolgers deden uit eerbetoon hetzelfde. Na dit paviljoen begint de wereldberoemde Weg der Dieren, die geflankeerd wordt door in het totaal 24 stenen dieren en 12 mensenfiguren.

Weg der Dieren

Al deze beelden uit de 15 de eeuw vormen een soort erewacht voor de overleden heersers . Deze heilige weg eindigt bij de Draak en Feniks-poort , waar hij zich vertakt naar de verschillende graven.

Draak en Feniks poort

We komen langs de sportaccommodaties van de Olympische Spelen 2008. Alles is nog steeds hermetisch afgesloten. Grote hekken en bewakers zorgen ervoor dat we moeilijk foto´s kunnen maken. We zien van een afstand het Olympisch Stadion (Birdnest), zwembad en Olympische dorp.

Olympisch stadion Beijing birdsnest

Na het diner hebben we een flying acrobatenshow bezocht. Ook hier was fotograferen en filmen verboden. De show was fantastisch. Het publiek voornamelijk chinezen was constant aan het bellen, of aan het lopen onder de voorstelling. Erg lastig.

Dag 5
De laatste dag in Beijing was regenachtig. We bezoeken het Zomerpaleis bij het Kunmingmeer, aan de rand van Beijing, gebouwd in 1750.

Zomerpaleis

Voordien had keizer Yongzheng hier al tuinen laten aanleggen. Qianlong voerde de eerste verfraaiingen door en Kangxi liet er een heus paleis van maken. Keizer Guangxu leefde hier tien jaar lang als feitelijk gevangene van keizerin-weduwe Cixi. De 3/4 van de oppervlakte worden ingenomen door water. Het West Lake (Xi Hu) van Hangzhou stond model voor de architecten.
Ook het Kunmingmeer werd grotendeels kunstmatig aangelegd. Een bestaande ‘plas’ werd uitgegraven en de grond werd gebruikt voor de aanleg van de Wan Shou Shan. Deze Heuvel van het Lange Leven ligt aan de noordkant. Aan de zuidkant het meer. De keizers bouwden dit paleis om in de zomer de hitte van de stad te ontvluchten. In de Garden of Harmonius Pleasures kun je genieten van traditionele Chinese muziek en zang. De musici en zangers vinden het maar wat leuk om publiek te hebben.

Garden of Harmonius Pleasures

Na de lunch vlak bij een parelfabrikant gaan we naar een Hutong. Het zijn oude straatjes met woningen, openbare toiletten, badhuizen en winkeltjes en waren vroeger het kenmerk van Beijing . Met een riksja rijden we door de straatjes en komen uit bij een overdekt marktje. Later bezoeken we een familie in de Hutong.

riksja hutong Beijing

Daarna is het tijd voor een voetmassage van een uur. Later bezoeken we het shoppingparadise, Silkstreet Pearlmarket.

Silkstreet Pearlmarket

Na het shoppen dineren we in een Mongools restaurant. Daarna verkassen we met de nachttrein naar Xi’an. Een rit van ongeveer 12 uur.

Nachttrein