Dag 5
We staan vroeg op want er staat een reis met de trein naar Banjar op het programma. Tijdens de 3 uur durende rit zien we vele rijstvelden, dorpen, landschappen etc. Onderweg wordt een bord nasi geserveerd. Aangekomen op het station van Banjar stappen we uit om vervolgens met de bus naar de grens van west en midden Java te rijden. We stoppen voor de brug over de Sji Tan Tuy. Hier eten we gebakken banaan met geraspt kaas. Daarna gaan we via de brug naar een erf en dalen af naar de rivier. Hier staan Javanen zand te winnen uit de rivier. Sommige van onze groep mogen de zandzakken proberen op te tillen. Niemand krijgt dit voor elkaar.

Sji Tan Tuy rivier zandwinning

Dan gaan we verder naar een rubberplantage. Met de bus rijden we verder naar Pangandaran. Het is een vissersdorpje aan de Pangandaran baai. De golven kunnen wel 2 tot 3 meter hoog zijn en het strand is mooi. Begin van dit jaar heeft zich hier een tsunami plaats gevonden. We zien nog enkele herinneringen daarvan. Op het strand halen vissers hun netten binnen. Er is niet veel gevangen.

Pangandaran baai vissers

’s Avonds gaan we eten bij een visrestaurant. We hebben uitzicht op andere visrestaurantjes maar zien geen gasten. ’s Avonds is er niets te beleven, ook niet in ons hotel. Via een “local hero” komen sommige van ons in aanraking met het Indonesische rijstjenever Arac.

Dag 6
Vandaag doen we een fietstocht. Met enigszins redelijke fietsen rijden we door Pangandaran. Door steegjes en zandpaadjes komen we uit bij een veld waar garnalen worden gedroogd. Deze worden gebruikt voor o.a. trassie. We fietsen verder en komen uit bij een veerbootje, die door een klein jongetje wordt bediend.

Pangandaran fietstocht

Als we allemaal over zijn fietsen we verder naar een lokaal marktje. Naast groente, fruit en kleding, is ook te zien hoe men bamboe matten vlecht. Daarna fietsen we door tot we een tempeh fabriek tegen komen. Via het lokale kerkhof waar de tsunami slachtoffers een aparte kruis hebben op hun graf gaan we door naar ons hotel.

wajangpoppen

’s Middags bezoeken we een wajangpoppenmaker (zie foto boven). Hier wordt getoond hoe wajangpoppen worden uitgesneden en bewerkt. Achteraf gezien kon je de wajangpoppen het beste hier kopen. Ze waren uniek en goedkoop. We maken een boottocht naar de Green Canyon. We varen het riviertje af totdat we bij een dam komen waarachter gezwommen en vanaf de rotsblokken gedoken kan worden. Het water is hier heldergroen van kleur. Als extra excursie was er een jungletocht door het Nationale Park Penanjung Pangandaran.

Nationale Park Penanjung Pangandaran

De reis begint bij het huis van de gids. Door diverse steegjes komen we aan bij het park. We zien apen, herten en in een grot zien we stekelvarkens en vleermuizen. Daarna gaan we op schorpioenjacht. Helaas zien we maar kleine schorpioenen. Via een strand nemen we een bootje naar ons hotel. ’s Avonds hebben we een barbecue in de tuin van ons hotel. Erg goed verzorgt met vis en kip.