Dag 11 t/m 13
Omdat ik en Edwin al in Abu Simbel zijn geweest verblijven we samen met Kees Buiter in Aswan. De rest van de groep reist naar Abu Simbel om de beroemde tempels te gaan bekijken (zie foto onder). Wij bezoeken het Nubisch Museum in Aswan. Hier wordt alles weergegeven over dit gebied. Ook over Abu Simbel. ’s Avonds gaan we weer naar de Souk.

Abu Simbel

In een konvooi vertrekken we op dag 12 naar Luxor. Onderweg stoppen we bij de tempel van Kom Ombo, waar gemummificeerde krokodillen en een Nijlwaterstandmeter te zien is. (zie foto onder)

kom ombo

Bij Edfu kunnen we de tempel van Horus bezichtigen. In Luxor gaan we naar hotel Tutotel. Ook hier weer een prachtig hotel met een prima uitzicht. Op het dak bevindt zich het zwembad en vanuit hier heeft men een mooi vergezicht.
We hebben uitzicht op het Luxortempel, de Nijl en kunnen in de verte de tempel van Hatsepsut zien liggen. We hebben een vrije middag en ’s avond dineren we in het hotel.

Luxor tempel

De groep gaat per bus op dag 13 samen met gids Habibi naar de tempel van Karnak en Luxor. Ik ga samen met Jan Wever en Edwin Cramer ook naar deze tempels. We bezichtigen de Luxor tempel. Voor de ingang staan rijen sfinxen. Vroeger verbond deze sfinxen de Luxor en Karnaktempel met elkaar en deze weg was 3 km lang. In de ingang wordt een obilisk vermist, deze staat in Parijs. We gaan met paard en wagen naar de volgende tempel. De bestuurder gaat via de oude weg en laat de rijen sfinxen zien die de Luxor en Karnaktempel verbinden. Hierdoor merken we dat de huidige ingang van de Karnaktempel een zij ingang is. De oorspronkelijke hoofdingang is nog in restauratie. In het tempelcomplex krijgen we speciale plekjes te zien. Deze worden door opzichters aangewezen na betaling van baksies (fooien).

Karnak tempel

’s Middags lunchen we in het centrum van Luxor. De rest van de middag is het te warm om iets te doen. We vertoeven met z’n allen in het zwembad.